Feiten, meningen en speculaties lopen nog wel eens door elkaar: pak de juiste zaken aan

Feiten, meningen en speculaties

Degenen die mij kennen, weten dat ik dol ben op de uitspraak ‘Meten = Weten’. Door de cijfers op een rij te zetten, krijg je zicht op de ‘waarheid’. Niets mooiers dan een een goede KPI waarmee je kunt sturen. Een fraai KPI Dashboard waarmee je de ontwikkeling kunt visualiseren van hoe het resultaat zich ontwikkelt. Het is natuurlijk wel zo dat je van de feiten iets moet vinden om te bepalen of je tot actie over moet gaan. Alleen met een afwijking op het KPI dashboard ben je er niet. Is er urgentie om te gaan handelen? Als het goed is wel, want anders had de KPI niet op het dashboard mogen verschijnen.

1. Je hebt feiten, meningen en speculaties: Ik hou me graag bij de feiten

2. Doen we nu de dingen juist of pakken we de juiste dingen aan? Ik geloof in focus.

Thema 1 gaat over het ongebreideld vinden van iets, zonder de echte feiten beschikbaar te hebben, dan zijn we aan het speculeren. We zien een afwijking en vinden er onmiddellijk wat van. Liefst in een superlatief (‘schokkend’, ‘onacceptabel’). In de discussie en het debat ontstaat dan de neiging elkaar te overschreeuwen. Dat is absoluut niet constructief. Dan gaan we speculeren over hoe iets gebeurd zou kunnen zijn. Meningen worden feiten.

Wil je een echte oplossing: ga terug naar de inhoud, maar dat vinden we vaak lastig. Vind uit met elkaar wat dan wel acceptabel is. Dat is veel interessanter. Dan heb je het over het aanpakken van de achterliggende oorzaak van afwijking. Dan moet je een verandering zien te bewerkstelligen. Het lijkt niet altijd even sexy om de feiten op een rij te hebben, maar het helpt wel om de zaken in het juiste perspectief te zien.

En dan komen we op thema 2: maken we ons druk over de dingen waar we ons echt druk over moeten maken? Richt je vooral op die zaken die helpen om jouw visie te realiseren. Focus je op zaken die jouw strategie ondersteunen.

Maak onderscheid tussen bijzaken en hoofdzaken. Je kunt heel veel effort stoppen in iets, maar het heeft geen zin om te streven naar perfectie; je bent achterhaald voor dat je het weet. Streef naar wat mogelijk is om te halen.

Heb lef om te stoppen met zaken die nauwelijks bijdragen aan het totale resultaat. Doe vooral de dingen die essentieel zijn voor jouw succes. dat zijn de Kritieke Succesfactoren. Meet de voortgang daarvan.

En stuur tijdig bij als je ziet dat je niet op koers ligt.

Gratis e-Book

Het Kompasteam heeft een geweldig en nuttig e-Book geschreven, bomvol met tips.
Download nu dit gratis e-Book: 30 tips voor het sturen op Essentie

Gratis e-Book

Aanpak Kompasteam

Kompasteam steekt de handen uit de mouwen als een grootboek anders moet worden ingericht of een logistiek proces om te komen tot betere sturing

Aan de slag gaan met KPI's en dashboards betekent vooral de basis op orde brengen. Kompasteam kijkt daar eerst naar.

De klanten begrijpen dat verandering tijd kost. Kompasteam snapt dat haast averechts kan werken.

Klanten stellen de praktische en toegankelijke wijze van handelen op prijs.

Contact

Heeft u vragen/opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.    Ik heb interesse in een demo of meer informatie over:    NB: velden met een * zijn verplicht