De SDG’s, een afkorting van Sustainable Development Goals of te wel Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het Kompasteam is enthousiast over de aanpak en ondersteunt het initiatief.

We pakken de handschoen op om te zien of we met een basis dashboard de SDG’s inhoud kunnen geven.

SDG doelstellingen

Actief aan de slag met de SDG Doelen via het SDG-dashboard

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015. De17 doelen zijn ok 17 waarden. Niemand kan toch tegen een goed, waardig leven met een plek voor iedereen zijn? Waar ook ter wereld.

Achter de zeventien doelen zitten 169 targets. Die maken ze nog concreter.

Zie de website https://www.sdgnederland.nl/sdgs/

SDG-dashboard

Het Kompasteam steunt het initiatief van SDG. Om het enthousiasme vast te houden is het zaak concrete vooruitgang te boeken. Hoe maak je dat zichtbaar? Juist met een dashboard met een aantal KPI’s die aansluiten bij de initiatieven en passen bij jouw organisatie. Het Kompasteam gaat aan de slag om een basis dashboard op te zetten. Dat is bedoeld voor iedereen die mee wil doen aan het SDG programma en zelf wil weten hoe hij of zij met zijn organisatie scoort op de verschillende initiatieven.

Omdat je niet alles tegelijkertijd kunt doen: begin dan klein maar dapper. We adviseren een paar initiatieven te pakken waar je concreet mee aan de slag kunt. Daar hoort ‘Meten = Weten’ bij. Immers of je voortgang boekt vraagt transparantie. Dan kun je ook bijsturen.

Om te sturen is een dashboard op zijn plaats.

Als voorbeeld de uitwerking van de volgende vijf SDG’s om deze te voorzien van passende KPI’s. We hebben een vijftal SDG’s genomen een daar initiatieven bij genoemd die bij de organisatie passen. Daar hebben we KPI’s voor uitgewerkt.

SDG initiatief


Hoe te meten met welke KPI


4.   Kwaliteitsonderwijs

 • Vergroten kennis inzet duurzaam werken
 

Opleidingen volgen inzake Duurzaamheid

7.   Betaalbare en duurzame energie

 • Reductie van de uitstoot in CO2 kg/ton
 

Uitstoot CO2 in ton

8.   Eerlijk werk en economische groei

 • Bevorderen gelijkwaardig werk
 

Deel van recyclebare delen in productie

9.   Industrie, Innovatie en Infrastructuur

 • Duurzamer maken van productie
 

Innovatie van Productie

12.  Verantwoorde consumptie en productie

 • Beperken van de afvalstromen
 

Deel van de inkopen bij duurzame leveranciers


We hebben deze elementen van het SDG dashboard verder uitgewerkt in Excel en geladen met data. Zie hieronder het schermafdruk van het dashboard.

Zo is van ieder SDG initiatief een passende KPI te bedenken.

Voor bepalen van de concrete doelen is dan een nul-meting nodig.

Kompasteam SDG Dashboard

Monitoren SDG's in Power BI

Kompasteam heeft in samenwerking met Laurence Janse van HighQ onderstaand dashboard in Power BI geplaatst. Daarmee kan het rapporteren over de SDG al laagdrempelig worden ingepast.

Dit kan binnen de stuurrapportages dan een apart rapport zijn.

Power BI SDG

Aan de slag

Heb je suggesties of wil je mee doen? Laat het ons weten. Pas jij deze aanpak al toe binnen de organisatie? Let wel op een goede mix van “het moet wel leuk blijven, we doen vrijwillig mee” en een zakelijke aanpak. Als iedereen echt voor de duurzame doelen gaat, dan werkt het. Dan past daar geen vrijblijvende aanpak bij.

We houden je op de hoogte van de voortgang.

Meer informatie

 

 • Vind u het werken met dashboards een boeiend onderwerp? Deel dit artikel in je eigen netwerk.
 • Kijk voor meer tips over dit onderwerp bij een van de andere Kompastips. Lees bijvoorbeeld KompasTip #1  https://kompasteam.nl/kompastip-tip1-wat-is-een-kpi/
 • Deze Kompastip is onderdeel van de Navigatiecyclus, een gestructureerde aanpak om te komen tot grip op het resultaat. Lees verder waarom een dashboard relevant is binnen Methode Het Kompas https://kompasteam.nl/oplossingen/methode-het-kompas/
 • Is uw belangstelling gewekt hier iets mee te doen?  Uw aansturing kan beter? Wilt u de eigen organisatie meer actiegericht maken en strakker leren sturen op de uitvoering met KPI’s?
 • Neem dan contact op met ons om daar over te sparren. De eerste intake is vrijblijvend en oriënterend.

Heeft u een aanvulling op het artikel? We vernemen dat graag.

Eldert de Jager

Is bedrijfsadviseur, parttime CFO, auteur en navigatiecoach en vertelt graag over Navigeren op Essentie

Eldert de Jager heeft diverse boeken gepubliceerd over Navigeren met KPI-dashboards en sturen op essentie. Wilt u weten welke boeken, ga dan naar https://fenmen.nl/boeken/

Gratis e-Book

Het Kompasteam heeft een geweldig en nuttig e-Book geschreven, bomvol met tips.
Download nu dit gratis e-Book: 30 tips voor het sturen op Essentie

Gratis e-Book

Aanpak Kompasteam

Kompasteam steekt de handen uit de mouwen als een grootboek anders moet worden ingericht of een logistiek proces om te komen tot betere sturing

Aan de slag gaan met KPI's en dashboards betekent vooral de basis op orde brengen. Kompasteam kijkt daar eerst naar.

De klanten begrijpen dat verandering tijd kost. Kompasteam snapt dat haast averechts kan werken.

Klanten stellen de praktische en toegankelijke wijze van handelen op prijs.

Contact

Heeft u vragen/opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.  Ik heb interesse in een demo of meer informatie over:  NB: velden met een * zijn verplicht