8 Top Tips & Tricks met KPI’s en Dashboards op een rij.

Praktische tips bij toepassen Methode Kompas en dagelijks sturen met KPI’s en Dashboards

8 Top Tips & Tricks KPI’s

Ik heb de serie de titel gegeven : Naar welke #KPI's op het #dashboard kijk jij vandaag?

Dit is een compilatie van geweldige tips en tricks voor dagelijks toepassen van KPI’s en Dashboards. Het idee achter deze serie is om jou als gebruiker van een KPI op weg te helpen, of wellicht jou een beetje aan te sporen, in de zoektocht te komen tot een optimale inzet van KPI’s en dashboards.

KPI

De volgende tips

Tip #1  Werk met actuele KPI’s

Zorg in ieder geval dat dat de KPI’s actueel zijn.

Je leest vandaag toch ook niet de krant van vorige week?

Tip #2  Een dashboard helpt je te laten zien hoe je er voor staat

Heb jij eigenlijk wel een dashboard? Nee? Hoe hou je dan de voortgang van jouw doelen in de gaten? in de auto werk je ook met meters. Vraag het eens na. Of stel er zelf een op.

Tip #3  KPI’s zijn nooit ver weg in het dagelijkse leven

Ook in het weekend KPI’s?

Zeker. Als jij een aantal kilometers gaat trainen op de fiets met aantal maten, dan is dat ook een KPI.

Tip #4  Er zijn diverse eenvoudige methodes en apps beschikbaar om jouw KPI’s bij te houden

Ik gebruik de app Runkeeper als mijn ‘dashboard’ om aantal gefietste kilometers te meten. Vind het wel knap hoe dan ook het aantal calorieën wordt berekend. Dan zie je hoeveel gebak en snoep je verbrand hebt met een uur fietsen. ?

Tip #5  Een definitie van wat een KPI is

Maar wat is nou eigenlijk een KPI? is daar een bruikbare definitie voort te geven? Zeker. Wij gebruiken de volgende:

Met een prestatie-indicator meet je de prestaties van een bepaalde activiteit.

Let wel  … een PI is niet automatisch een KPI. Indien de PI gekoppeld is aan een benoemde Kritieke Succesfactor (KSF), dán is het een KPI.  Met de KPI meet je dus de voortgang op de KSF. Een KPI kan dus zowel financiële als operationele zaken meten.

Tip #6  En wat is dan een KSF?

De KPI is gekoppeld aan de KSF. De Kritieke succesfactor, ook wel KSF, geeft aan waarin de organisatie moet uitblinken om zich te kunnen onderscheiden en wat essentieel is voor succes. De KSF wordt gemeten door een KPI.

Van de KSF’s moet de performance goed zijn, wil de organisatie haar korte- en langetermijndoelstellingen behalen

Tip #7  En wat als een KPI geen doel heeft?

Veel mensen vinden het lastig om doelen te bepalen voor hun KPI’s. En daarom laten ze dat na. Echter, als een KPI geen doel heeft dan kun en mag je het geen KPI noemen. Immers, Wat wil je dan bereiken met het meten? Wanneer is er sprake van een afwijking? Een KPI zonder doel is dus een PI, een prestatie-indicator. Het verschil met KPI is een ‘K’. Waar gaat het over? Over alles. Het vertegenwoordigt een wereld van verschil.

Tip #8  KPI’s zijn gekoppeld aan KSF’s

KPI’s zijn dus gekoppeld aan een KSF, een Kritieke succesfactor. Daarmee helpen KPI’s bij sturen op essentie. Op zaken die er toe doen. Is dat bij jou ook het geval? Of worden KPI’s gebruikt voor bijzaken?

Meer informatie

  • Vind u het sturen met KPI’s en dashboards een boeiend onderwerp? Vind u het werken met de navigatiecyclus een boeiend onderwerp? Deel dit artikel in je eigen netwerk.
  • Kijk voor meer tips over onderwerp bij een van de andere Kompastips. Lees bijvoorbeeld KompasTip #1  https://kompasteam.nl/het-kompas-tip1-wat-is-een-kpi/
  • Deze Kompastip is onderdeel van de Methode Kompas, een gestructureerde aanpak om te komen tot grip op het resultaat. Lees verder waarom een dashboard relevant is binnen Methode Het Kompas https://kompasteam.nl/oplossingen/methode-het-kompas/
  • Eldert de Jager heeft diverse boeken gepubliceerd over Navigeren met KPI-dashboards en sturen op essentie. Wilt u weten welke boeken, ga dan naar https://fenmen.nl/boeken/
  • Is uw belangstelling gewekt hier iets mee te doen? Wilt u de eigen organisatie meer actiegericht maken en strakker leren sturen op de uitvoering met KPI’s neem dan gerust contact op om daar vrijblijvend over te sparren.

Heeft u een aanvulling op het artikel? We vernemen dat graag.

Eldert de Jager

  • Is bedrijfsadviseur, parttime CFO, auteur en navigatiecoach en vertelt graag over Navigeren op Essentie

Gratis e-Book

Het Kompasteam heeft een geweldig en nuttig e-Book geschreven, bomvol met tips.
Download nu dit gratis e-Book: 30 tips voor het sturen op Essentie

Gratis e-Book

Aanpak Kompasteam

Kompasteam steekt de handen uit de mouwen als een grootboek anders moet worden ingericht of een logistiek proces om te komen tot betere sturing

Aan de slag gaan met KPI's en dashboards betekent vooral de basis op orde brengen. Kompasteam kijkt daar eerst naar.

De klanten begrijpen dat verandering tijd kost. Kompasteam snapt dat haast averechts kan werken.

Klanten stellen de praktische en toegankelijke wijze van handelen op prijs.

Contact

Heeft u vragen/opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.    Ik heb interesse in een demo of meer informatie over:    NB: velden met een * zijn verplicht